Skorzonera – uprawa

Skorzonera jest wytrzymała na niskie temperatury i może zimować w gruncie. Nasiona kiełkują już w temperaturze 3-4°C. Lubi gleby żyzne, próchnicze, piaszczysto-gliniasta, głęboko spulchniona o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Wymaga stanowisk słonecznych. Nie lubi gleb świeżo po wapnowaniu (zabieg trzeba przeprowadzić wcześniej). Podłoże nie może mieć tendencji do szybkiego wysychania ani zalegania wody. Skorzonera ma długi okres wegetacji wynoszący 200-230dni (zależnie od odmiany).
Warzywo wysiewa się wprost do gruntu. Optymalny termin to kwiecień (w uprawie gruntowej). Termin jest ważny, ponieważ zbyt wcześnie wykonany zabieg przy dużym ochłodzeniu może skutkować wybijaniem warzyw w pędy kwiatostanowe. Podłoże zaleca się wcześniej wymieszać z kompostem i przefermentowanym obornikiem. Skorzonera powinna być uprawiana w sezonie zakupu – nasiona zachowują dobrą siłę kiełkowania przez rok.  Nasiona skorzonery wysiewa się punktowo co 2-3 cm na głębokości do 2cm. Kiełkują po ok. 2-3 tygodniach. Docelowo  odległość powinna  wynosić ok. 5-6cm. Aby zapobiec rozwidlaniu korzeni, zaleca się uprawę na redlinach. Skorzenery nie powinno się siać po bobie, fasoli i grochu.
Przez cały okres uprawy należy wykonywać odchwaszczanie, przerośnięcie chwastami szybko może doprowadzić do zagłuszenia cennych warzyw. Prace najlepiej robić ręcznie. W okresie suszy wymagane jest regularne podlewanie. Nawadnianie musi być obfite, woda powinna dotrzeć na głębokość nawet kilkunastu centymetrów. Newralgiczny okres przypada na drugą połowę czerwca do sierpnia, wtedy korzenie mocno przyrastają na grubość. Warzywo pozytywnie reaguje na systematyczne spulchnianie gleby, nie można doprowadzać do zaskorupiania wierzchniej warstwy. Należy chronić skorzonerę przed chorobami   oraz przed mszycami. Warzywa uprawiane w żyznej glebie rzadko nawozi się mineralnie.
Zbiory skorzonery najczęściej wykonuje się od połowy do końca października. Przedwczesny zbiór negatywnie wpływa na smak plonu, przy zbyt późnym w korzeniach tworzą się puste przestrzenie a miąższ ciemnieje. Pracy nie powinno się wykonywać jeśli podłoże jest zmarznięte (ze względu na łamliwość korzeni). Plony warto przechowywać w piwnicy (optymalne temperatura oscyluje w granicach 1°C). Przy wilgotności na poziomie 95-98% okres przydatności spożywczej korzeni wynosi 4-6 miesięcy.

Posted by Janusz Brzeski